HASADON TARINA

Hasado-kipinä syttyi 80/90-lukujen taitteessa lomamatkalla Espanjan Mijasissa. Edesmenneen ystäväni Jarkon kanssa löysimme tiemme silloisen päätien vieressä olleeseen ravintolaan, jossa ruoka valmistettiin ihmeellisen näköisellä grillillä ja ravintolan omistaja kertoi meille, että kysymyksessä on asado, argentiinalainen grilli.

Grilli näytti erikoiselta säädettävine ritiläkorkeuksineen ja avotulella kehiteltävine hiilloksineen.

Grilliä kuvattiin ahkerasti ja suunniteltiin, että isäni, joka osaa hitsata (ja on muuten erinomainen hitsaaja vielä tänäkin pävänä, vaikka ikää on jo yli 85 vuotta), saa tehtäväkseen valmistaa meille samanlaiset grillit. Tähän ei ihan päästy, sillä ei meillä ollut piirustustaitoa, että kunnollisia suunnitelmia saatu aikaiseksi.

Sittemmin 90-luvulla saimme hankittua Suomesta argentiinalaisen grillin mutta sille kävi huonosti, koska materiaalit eivät olleet tarpeeksi laadukkaita. Kun kyseinen grilli meni metallikeräykseen, jäi haave uudesta asadosta itämään.

Elettiin vuotta 2019 ja keskustelimme hyvän ystäväni Henkan kanssa grilleistä ja puheeksi tuli argentiinalainen grilli, josta Henkkakin oli kuullut hyviä juttuja. Siltä istumalta päätettiin, että argentiinalaiset grillit pitää teettää molemmille. Ensimmäinen mahdollinen tekijä lopetti hitsaustoiminnan ja prosessi pysähtyi siltä erää.

Ajatukset kuitenkin jäivät pyörimään ja pikkuhiljaa selkisivät ja ensimmäiset suunnitelmat käytiin läpi Henkan ja Harrin kanssa joka on asunut etelä-amerikassa ja tuntee sikäläiset grillit.

Periaatekuvat saivat hyväksynnän. Olin jo melkein luopunut toivosta kunnes eräänä päivänä löysin toimittajan, jolta saisi oikeankokoista tulenkestävää kulmarautaa. Kysymykseen, että löytyykö, tuli vastaus, että mihin minä sitä tarvitsen, vastasin, että argentiinalaiseen grilliin. Seuraava lause: Me voidaan tehdä sinulle argentiinalainen grilli, sai Hasadon kipinän leimahtamaan jo liekille!

Grillille oli nyt etsittävä tekijä. Tekijä löytyi mutta vaikeuksia tuotti löytää grillikäyttöön sopivia teräksiä. 

Ensimmäinen prototyyppi valmistui helmikuussa 2020 ja sai nimekseen Hasado Grill 2020 #1. Ensigrillauksesta alkaen todettiin, että grilli toimii hienosti myös talvella. Seuraavaan versioon tehtiin muutamia pieniä muutoksia ja Hasado Grill 2020 #2 valmistui huhtikuussa 2020.

Tässä vaiheessa oli Hasado rekisteröity tavaramerkiksi!

Seppo Spens