JUHLIEN
KOHOKOHTA

         Grillaaminen puuhiiligrillillä on juhlien kohokohta.

                         Varsinkin loppukesän pimeinä iltoina grillin loimu vetää ihmisiä puoleensa kuin magneetti!

SINÄ OLET ASADOR

Etelä-amerikassa vallitseva grillityyppi on asado. Asador on grillin pääkäyttäjä, joka mestaroi grillausta grillin sytyttämisestä tarjoiluvaiheeseen asti. Asador yleensä tuo ruokailijoille pienen maistiaisen lihaa, kalaa tai vihanneksia, grillauksen tuotosta odotellessa.

Etelä-amerikassa käytetään polttopuuna tai paremminkin grillihiilien raaka-aineena, eksoottisempia puulajeja, esimerkiksi hikkoria. Suomessa toimii hyvin koivu tai harmaaleppä.

Kun grillausta aloitellaan, tehdään tulet kahteen kohtaan, yksi tuli(nuotio) grillausalan keskelle ritilöiden alle ja toinen tulikoriin(brasero), jossa pidetään jatkuvaa tulta koko grillauksen ajan.

Valmiit hehkuvat grillihiilet tippuvat korin alle, josta ne siirretään hiilikolalla ritilöiden alle, juuri sinne, missä kulloinkin tarvitaan lisää kuumuutta. Jos grilli käy liian kuumana, nostetaan ritilää ylemmäksi, että saadaan toivottu kuumuus.

UNIIKKI MUOTOILU

Etelä-amerikkalaisen grillin yksi monista vahvuuksista on v-uraritilät, jotka viettävät hiukan alaspäin ja johtavat ylimääräisen rasvan kerääjään, eikä grillaajan tarvitse sammutella palamaan syttyviä rasvoja.

Grillin kuumuus on sopiva, kun laitat kämmenen ritilöiden yläpuolelle ja sanot mielessäsi tai vaikka ääneen: kaksikymmentä-kolmekymmentä. Jos juuri ja juuri pystyt pitämään käden paikallaan, on grilli sopivan kuuma.

Koska Hasadon on tarkoitus käydä kuumana, riittää grillattavien tuotteiden pinnan sively kevyesti öljyllä ennen grillausta. Rasvainen porsaanliha ei tarvitse öljyä, vaan lihan oma rasva riittää takaamaan kauniin pinnan ja mehevän lopputuloksen.

 

HERKULLINEN LOPPUTULOS

Hasadolla grillatun lihan tai kalan maku on hienostunut ja miedosti savunmakuinen. Tämä tosin edellyttää, että polttopuut ovat kuivia ja, että niissä on mahdollisimman vähän kaarnaa. Märät kaarnaiset puut aiheuttavat grillattuun ruokaan kitkerän savun maun.

Hasadon puhdistus on yleensä helppoa. Päällimmäiset ruoanpalaset ja muut jäämät saat kaavittua teräslastalla grillin jäähdyttyä ja jäämät voit laittaa bioroskikseen. Ennen grillausta on syytä tyhjentää rasvankerääjä, jos et ole sitä tyhjentänyt jo aikaisemin. Ritilöiden puhdistukseksi riittää yleensä seuraavien tulien tekeminen ja jäämien polttaminen ritilöistä kovan kuumuuden avulla. Ritilöihin jää hiukan kuonaa, jonka saa pois teräsharjalla pyyhkäisemällä.